Tijd besparen met PTC Creo Illustrate

Sinds 2004 heeft SmartMetals zich geprofileerd als toonaangevende internationale leverancier van audiovisuele ophangsystemen. SmartMetals beschikt over een compleet assortiment van vloer-,
wand- en plafondbeugels voor zowel flatscreens als projectoren. Daarnaast is SmartMetals gespecialiseerd in de ontwikkeling van audiovisuele ophangsystemen op maat waaronder behuizingen, totems en kiosken. Alle producten worden in eigen huis ontwikkeld en in Nederland geproduceerd. “Door korte lijnen met leveranciers en assemblage in eigen huis, kunnen een hoog serviceniveau en snelle leveringen gegarandeerd worden”.

UITDAGING

SmartMetals ontwikkelt haar producten in PTC Creo Parametric. Constructieberekeningen (FEM) voeren ze uit met de geïntegreerde oplossing PTC Creo Simulate. Bij alle producten die het bedrijf in Arkel verlaten wordt een montage instructie meegeleverd. Niet alleen voor de installateur is dit een must, ook om de CE normering te behouden is dit een vereiste. Het maken van duidelijke, stapsgewijze en voor iedereen lees- en begrijpbare montage instructies was een tijdrovende klus binnen de huidige oplossingen. Daarnaast konden de instructies pas opgesteld worden op het moment dat afdeling engineering klaar was en er geen wijzigingen op het model meer werden doorgevoerd. Wijzigingen in een zeer late fase resulteren soms in het opnieuw opstellen van de
technische illustraties. Ook het werken met zo weinig mogelijk tekst behoort tot de uitdagingen waar vrijwel ieder bedrijf mee te maken heeft. Omdat de producten van Smartmetals de hele wereld over gaan kunnen vertaalkosten behoorlijk oplopen. De uitdaging die bij SmartMetals speelde was dan ook:

“Hoe kunnen we efficiënter gebruik maken van onze tekenaars maar ook gelijk goede en betere handleidingen maken.” zegt Martijn Kleijweg, Product Manager bij SmartMetals.

OPLOSSING

Door te investeren in PTC Creo Illustrate heeft Smartmetals een zeer uitgebreide technische illustratietool toegevoegd aan hun productontwikkelingsproces. Doordat PTC Creo Illustrate
associatief werkt met de data die gecreeërd is in PTC Creo Parametric (de 3D Parametrische engineeringtool) is de technische illustratie altijd up to date met het geëngineerde model in PTC Creo
Parametric. Wijzigt het 3D model, dan wijzigt de technische illustrate mee. Het illustratieproces kan daardoor al in een vroeg stadium beginnen en parallel lopen aan de 3D CAD ontwikkeling, wat uw time-to-market aanzienlijk verkort (de technische illustratie is gereed wanneer het geëngineerde model wordt vrijgegeven voor productie). PTC Creo Illustrate is een standalone programma die volledig en alleen is ingericht voor het maken van technische illustraties of animaties. Deze laagdrempelige tool biedt functionaliteit die iedere engineer, maar ook andere medewerkers van uw organisatie in staat stelt om hoogwaardige technische illustraties (of animaties) op te stellen in zeer korte tijd. Door eenvoudig een exploded view te maken en hier bijvoorbeeld explode lines, symbolen en andere belangrijke informatie (pijlen, vergrootglazen, tekst enz.) bij te voegen, wordt snel een duidelijke montagestap gedefinieerd. De volledige instructie is vervolgens (na het definiëren van de vervolg montagestappen) snel gecreëerd.

RESULTAAT

Het uitdenken van de verschillende de- of montagestappen verandert bij nieuwe producten niet veel. De kwaliteit en de snelheid hiervan neemt echter wel significant toe. Doordat PTC Creo illustrate alleen functionaliteit bezit voor het maken van technische illustraties wordt het creëren van deze illustraties vesneld, hierdoor kun je meerdere ideeën snel opzetten en de beste uitwerken tot de definitieve handleiding.

“Waar we voorheen ongeveer een week nodig hadden, voor de handleiding van een nieuw product, lukt dat nu veelal in minder dan de helft van de tijd.” zegt Alwin van der Wolf, Product Development Engineer bij SmartMetals. Deze tijdswinst wordt vooral behaald in het uitwerken van de technische illustraties van productvarianten (en dus bestaande illustraties). “De handleidingen maken van een afgeleid product levert de meeste tijdswinst op. Dan is het simpelweg reproduceren, dat gaat in ongeveer een kwart van de tijd en vaak nog sneller. Daar ligt voor ons de meeste winst.”

Met PTC Creo Illustrate wordt er ook bespaard op uitbestedingskosten. SmartMetals heeft een pilot opgezet met een partij die gespecialiseerd is in het maken van technische documentatie. Omdat het voor externe vaak lastig te begrijpen is hoe de de- en montagestappen eruit moeten komen te zien vergt het veel tijd en energie om dit goed te communiceren. Ook dan geldt weer dat er bij wijzigingen delen van het werk overnieuw gedaan moeten worden en iemand verantwoordelijk is voor het doorgeven hiervan.

TOEKOMST

Een gewenste uitbreiding voor de toekomst is volgens Martijn Kleijweg PTC Creo View. Met deze (gratis) viewer kunnen de monteurs in de werkplaats de 3D illustraties op een scherm projecteren en roteren voor aanzichten vanuit iedere denkbare hoek. Hierdoor hoeft er niets meer geprint te worden en werken ze altijd met de meest recente illustraties.
Ook PTC Windchill (PLM/PDM) is een logische vervolgstap voor SmartMetals om het volledige digitale (technisch) productdossier te beheren en data voor verschillende collega’s inzichtelijk te maken.

Benieuwd of GPO Solutions ook deuren voor u kan openen?

neem contact op