Bierens brengt analyses thuis met PTC Creo Simulate

Net als Michelangelo eens zei, “Ieder blok van steen heeft een standbeeld in zich,” Henk Meijer zei, “In ieder stuk ijzer, zit een tandwiel verstopt.” Hij kan het weten; Meijer is Directeur bij Bierens, een bedrijf dat al meer dan 70 jaar die verborgen radertjes onthult. Bierens produceert versnellingen op maat gemaakt, nauwkeurig tot op 2 micrometer, voor bekende merken zoals DuPont, Rolls Royce, en Bosch. Ook vind je Bierens onderdelen in de mijnbouw, constructie, energie, en in zowat elke andere applicatie die vraagt om mechanische beweging. Bierens ontwerpt, test, and maakt het allemaal onder één dak. En er is meer. Bierens engineers optimaliseren niet alleen vertrouwde tandwielen en rekken, Ze innoveren ook nieuwe wanneer technologie evolueert.

Overschakelen naar een nieuwe versnelling

Met de introductie van Freeform 5-axis CNC machines, waardoor je complexe vormen kunt frezen in één actie,  heeft Bierens onlangs iets anders nieuws opgegraven in een oud blok van ijzer. Met andere woorden, ze zijn begonnen met het produceren van een innovatieve S-vormige versnelling. Het bedrijf zegt dat het nieuwe ontwerp leidt tot 30% meer vermogensoverdracht in vergelijking met conventionele versnellingsvormen. Plus, het produceert minder warmte en geluid.

U kunt het Bierens productieproces zien in de video hieronder:

 

Uitdaging

Terwijl de CNC-machine nauwkeurigheid en efficiëntie biedt, dacht het team van Bierens dacht dat het al voor het maakproces kosten zou kunnen drukken en prestaties zou kunnen verbeteren. Traditioneel besteedde het bedrijf de analyse fase tijdens productontwikkeling uit. Een zeer gespecialiseerd extern team evalueert de technische ontwerpen op sterkte en thermische prestaties. Een noodzakelijke stap want analyses maken de ontwerpen robuuster voordat ze in productie gaan. Maar Bierens realiseerde zich dat het uitbesteden van het werk ook een aantal problemen met zich meebrengt. Ten eerste kan een lange wachttijd ontstaan voordat de resultaten van het externe team bekend zijn. Dat weerhoudt ingenieurs weer van het proberen van nieuwe dingen of het verfijnen van een model omdat een kleine tweak van een model zich kan vertalen naar een nieuwe, langdurige analyse cyclus.

Oplossing

Met goede begeleiding van PTC Value-Added Reseller GPO Solutions begon Bierens, met behulp van PTC Creo Simulate, een groot deel van het werk zelf te doen. Met PTC Creo Simulate kunnen ingenieurs de prestaties van hun modellen analyseren vanuit PTC Creo. Ze importeren modellen of modelleren in PTC Creo Parametric en passen vervolgens belasting, materialen, en randvoorwaarden toe aan de ontwerp geometrie in PTC Creo Simulate. Zo kunnen ingenieurs snel de resultaten zien en het model direct aanpassen om het model te verbeteren, met als resultaat het produceren van hogere kwaliteit ontwerpen sneller dan ooit.

Resultaat

Dr. Ir. Noud van Roosmalen, hoofd van de Technologie & Development afdeling bij Bierens, zegt dat de PTC oplossing bewijst dat het makkelijk te gebruiken is en de ontwikkeling hierdoor sneller gaat dan ooit.

“Nu besparen we 30 tot 40% van onze ontwikkeltijd met behulp van PTC Creo Simulate.” Dat vertaalt zich naar een 30-40% besparing in de time to market, evenals een vermindering van 20% in de ontwikkelkosten.

Om erachter te komen of PTC Creo Simulate u kan helpen iets moois ‘bloot te leggen’ (zoals tijd- en kostenbesparingen) binnen uw engineering team lees dan om te beginnen dit interessante artikel van Monica Schnitger, ‘Rethinking Simulate: Waarom uw bedrijf nog eens moet kijken’.

Benieuwd of GPO Solutions ook deuren voor u kan openen?

neem contact op