PTC Mathcad

 • PTC Mathcad – Berekeningen hergebruiken

  PTC Mathcad – Berekeningen hergebruiken

  Gepubliceerd op 16-07-2015

  Berekeningen hergebruiken kan op verschillende manieren:

  1. Letterlijk helemaal hergebruiken; Het document openen, de getallen veranderen en de nieuwe uitkomsten aflezen. Voor de archivering, zou een kopie opgeslagen kunnen worden.
  2. Elementen kopiëren; Een tweede mogelijkheid is om simpelweg de gewenste gedeelten uit een bestaand document te kopiëren en te plakken in het nieuwe document.
  3. Verwijzen naar een andere sheet en die gegevens inladen; Via de knop ‘Include Worksheet’ uit het ‘Input/Output’ tabblad kan een link gemaakt worden naar een andere worksheet. De berekeningen uit die sheet worden dan als het ware ingevoegd op de link locatie in je sheet. Voor de link kunnen variabelen gedefinieerd worden waarmee in de externe sheet gerekend moet worden en na de link kunnen de variabelen uit de externe sheet uitgelezen of verder gebruikt worden.

  IncludeWorksheetEen voordeel van de laatste methode kan zijn dat het voor een ‘leek-gebruiker’ duidelijk is dat er niets met de externe sheet gedaan hoeft te worden. Een ander voordeel is, dat een ‘basisberekening’ in 1 bestand kan worden geüpdatet en alle sheets die daarna verwijzen dan automatisch worden aangepast.

 • PTC Mathcad – Overzichtelijk document creëren

  PTC Mathcad – Overzichtelijk document creëren

  Gepubliceerd op 14-07-2015

  In PTC Mathcad Prime worden documenten opgebouwd uit kaders; tekst boxen, text blocken, math regions, inklap area’s en solve blocken. Wil je een overzichtelijk document waarin zaken niet overlappen of van de pagina afvallen? Dan bouw je het hele document zoveel mogelijk op uit tekst blocken en anders area’s. Binnen tekst blocken blijft math in lijn met je tekst en kun je dus de afstanden met tabs, spaties en dergelijke uitlijnen. Onderling kunnen tekst blocken nooit overlappen en zullen de afstand tot elkaar behouden bij wijzigingen elders in het Untitleddocument. Niet alle type kaders kunnen binnen een tekst block gedefinieerd worden (zie afbeelding). Binnen area’s kan dat wel. Area’s zullen elkaar ook nooit overlappen en blijven ‘in lijn’ met andere area’s en andere tekst blocken. Echter, binnen een area staan alle type regio’s vrij van elkaar en kunnen ten opzichte van elkaar verspringen (en gaan overlappen) wanneer iets anders binnen de area verplaatst wordt. Om dat te voorkomen is het slim om het aantal kaders per area te beperken.

 • PTC Mathcad – Verschillende ‘is gelijk’ tekens

  PTC Mathcad – Verschillende ‘is gelijk’ tekens

  Gepubliceerd op 16-07-2015

  Binnen Mathcad bestaan er verschillende tekens om aan te geven dat dingen gelijk zijn. Bij deze een overzicht:

  ^791DF2FCDF5C5D4AEAF6AAA93C184500A5444554E4177F5868^pimgpsh_fullsize_distrOpvragen van een numerieke uitkomst
  Definiëren dat de uitkomst van de ‘formule’ links gelijk is aan de uitkomst van de ‘formule’ rechts.
  Definiëren van een variabele
  Solve; Opvragen van een symbolische uitkomst

 • PTC Mathcad – Uitkomsten in percentage uitdrukken

  PTC Mathcad – Uitkomsten in percentage uitdrukken

  Gepubliceerd op 16-08-2016

  PTC Mathcad kan zowel invoer als uitvoer uitdrukken in percentages. Dit kan zowel met als zonder verdere eenheid. Voor invoergegevens typ je eenvoudigweg een procent teken achter je waarde, voor uitvoer vindt je de weergave onder ‘Math Formatting’.

  percentage