Tips & Tricks

PTC Creo

 • PTC Creo – Draft tool

  PTC Creo – Draft tool

  Gepubliceerd op 04-06-2015

  Met de standaard Draft tool is het mogelijk om lossingen > 30° of gekromde lossingsrichting maken. Wanneer een grotere lossingshoek gewenst is, kan de Variable Pull Direction Draft gebruikt worden. Deze functie is te vinden onder het dropdown menu van de normale Draft feature. Het gebruik van de Variable Pull Direction Draft is zeer vergelijkbaar met de gewone Draft feature. Eerst wordt een Surface, Quilt of Plane gekozen als lossingsrichting (pull direction reference), gevolgd door een Edge (Draft Hinge) waarover het vlak zal schanieren en als laatste een lossingshoek (Angle). Daarnaast biedt de Variable Pull Direction Draft ook de mogelijkheid om een gebogen Surface of Quilt als lossingsrichting te kiezen. Dat kan niet met de normale Draft feature en maakt lossingen ook mogelijk op complexere vormen. Ook is het mogelijk om meerdere lossingen in één Variable Pull Direction Draft feature te maken. Dit kan op vergelijkbare wijze als de Round tool, door het aanmaken van sets. Elke set kan een eigen Pull Direction, Draft Hinge en Angle hebben. In het Reference tabblad van de feature kunnen de sets aangemaakt en bewerkt worden. Ook is het mogelijk om hier een Split Surface aan te geven. Hiermee kan een lossing een afwijkende lossingshoek hebben boven en onder het Split Surface.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Hoe herken je een foutmelding?

  PTC Creo – Hoe herken je een foutmelding?

  Gepubliceerd op 09-06-2015

  Iedereen krijgt wel eens een foutmelding in beeld. Vaak zijn de fouten goed te herleiden, maar het kan wel eens gebeuren dat het niet precies duidelijk is wat er nu precies fout gaat. Creo Parametric kent echter enkele hulpmiddelen om toch duidelijk te maken wat het probleem nu precies is. Allereerst is daar de Message Line. Deze vind je standaard terug aan de linkerzijde van het scherm, boven de modelboom. Hierin staat letterlijk beschreven wat het probleem is. Ook het stoplicht-icoon herbergt informatie. Wanneer er een probleem optreedt wordt deze, zoals waarschijnlijk bekend, rood. Als je dan op het stoplicht klikt komt er een overzicht van de foutieve functies en de afgeleiden van deze functies.

 • PTC Creo – Hoe voorkom je problemen in de sketcher?

  PTC Creo – Hoe voorkom je problemen in de sketcher?

  Gepubliceerd op 09-06-2015

  In de Sketcher-modus van Creo Parametric zijn vrijwel alle 2D-vormen te maken, maar zeker bij complexe schetsen kan het voorkomen dat een schets niet volledig gesloten is of dat er doorsnijdende lijnstukken zijn. Bij een externe schets is het mogelijk om de schets dan af te sluiten en deze later te bewerken, maar bij een interne schets zal Creo Parametric de schetsmodus niet afsluiten totdat de schets foutloos is. Het kan echter bijzonder lastig zijn om de fouten op te sporen. Creo Parametric heeft een aantal functies om te controleren of een schets voldoet aan de gestelde eisen. Standaard zijn deze niet weergegeven, maar je kunt ze toevoegen door op de menubalk met de rechtermuis Sketcher Diagnostics Tools activeren. Er worden dan vier extra knoppen toegevoegd aan de menubalk. De eerste geeft alle gesloten volumes aan. Wanneer een schets gesloten is, wordt deze geel ingekleurd. De tweede geeft alle open eindstukken weer. Wanneer een lijnstuk niet aan een ander lijnstuk gekoppeld is, wordt het betreffende punt in het rood gearceerd. De derde laat alle doorsnijdende lijnstukken zien. Lijnstukken die elkaar kruisen lichten paars op. De laatste van de groep werkt alleen bij interne schetsen en laat zien of een schets voldoet aan de eisen van het feature waarvoor hij wordt opgebouwd. Zo zal er bij een interne schets van een Revolve-functie aangegeven worden of er een interne rotatieas in de schets is opgenomen.

 • PTC Creo – Layer States

  PTC Creo – Layer States

  Gepubliceerd op 04-06-2015

  In voorgaande versies van PTC Creo en Pro/ENGINEER was het al mogelijk om Non-Solids (in Part- en Assemby mode) en/of Solids (in Assembly-mode) op een laylayar_xler te zetten en vervolgens onzichtbaar te maken. Als je bijvoorbeeld alle Datumcurves in je  model op een layer zet, kun je die met een simpele handeling verbergen. Op dezelfde manier kun je onderscheid maken tussen de Datumplanes; je hebt al de mogelijkheid om alle Datumplanes aan of uit te zetten, maar wat als je bijvoorbeeld de Default Datumplanes wilt scheiden van de overige ‘hulp’ Datumplanes? Dan kun je twee layers aanmaken en deze vervolgens naar wens aan- of uitzetten.  Tot nu toe liep de engineer vervolgens altijd tegen de grenzen van het systeem aan, want het was niet mogelijk om meerdere layer statussen te definiëren en wanneer nodig te activeren. Het was altijd slechts een bepaalde layer state die kon worden opgeslagen met het model. In PTC Creo 2.0 is het wel mogelijk om meerdere Layer States te definiëren en via de View Manager te activeren. De View Manager herbergt als vanouds eveneens de mogelijkheid om Simplified Representations, Orientations, Display Styles (bij Assemblies), Sections en de mogelijkheid om een combinatie van genoemde functies te definiëren. Op deze manier verliest een engineer minder kostbare tijd met het graven in de layer structuur om de zichtbaarheid van de Non-Solids te wisselen, maar kunnen verscheidene Layer States worden aangemaakt. De engineer hoeft dus alleen maar te kiezen.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Solid Works Command Search

  PTC Creo – Solid Works Command Search

  Gepubliceerd op 04-06-2015

  TT412b_xlMet de komst van PTC Creo is de User Interface sterk verbeterd, maar voor gebruikers die al veel langer met PTC producten werken even wennen. Met de ingebouwde Command Search functie is het mogelijk oude commando’s terug te vinden. We hebben daar in het verleden al uitgebreid over geschreven, maar sinds buildcode M090 van PTC Creo 2.0 is daar een kleine, maar zeer handige uitbreiding op gekomen, te weten de SolidWorks Command Search. De Command Search is te vinden rechtsboven in het Creo scherm, en de SolidWorks Command Search kan daar met de Setup worden geactiveerd. Het werkt verbazend goed en dat de Command Search niet alleen een zoek- maar ook een leerfunctie heeft, is een welkome aanvulling. Ook de SolidWorks gebruiker kan nu gemakkelijk met PTC Creo 2.0 van overweg.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Tolerantie: Envelope Principe

  PTC Creo – Tolerantie: Envelope Principe

  Gepubliceerd op 20-05-2015

  envelope_xlJe wilt een symbool van een ‘E’ plaatsen met een cirkeltje eromheen en die koppelen aan een dimensie. Maak een notitie zonder leader en kies ervoor de tekst handmatig in te voegen. Klik op een vrije locatie in de buurt van de maat om de ‘E’ initieel te plaatsen. Je vindt het symbool in de symbolen bibliotheek dat tijdens het typen van de notitie automatisch weergegeven wordt. Sluit de notitie interface af en selecteer het zojuist geplaatste symbool.  Gebruik de functie ‘Relate to Object’ en selecteer de bijbehorende maat om de positie van het symbool vast te leggen ten opzichte van de maat.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Tolerantie: Maximaal Materiaal Principe

  PTC Creo – Tolerantie: Maximaal Materiaal Principe

  Gepubliceerd op 20-05-2015

  Bij het Maximaal Materiaal Principe test je de gecombineerde uiterste waarden van de toleranties. Je geeft dit aan met een ‘M’ bij de tolerantie. De tolerantie maak je net als de voorgaande. Zet aanvullend in het ‘Tolerance Value’ tabblad de ‘Material Condition’ naar ‘MMC’ om het ‘M’ icoon toe te voegen. In geometrische toleranties kun je relaties aanbrengen naar andere geometrie.

  TT143d_xlOm dit te bereiken maak je gebruik van ‘Set Datums’. Dit zijn datums waarvan in de eigenschappen is aangegeven dat ze ‘set’ moeten zijn. Je kunt kiezen waar je de referentie letter zet; op de datum zelf, op een dimensie van die datum, op een tolerantie die al aan de datum hangt of op geometrie.

  De referentie ‘A’ kun je op een surface plaatsen door allereerst op dat surface een datum plane te maken. Dit kan in de drawings omgeving via ‘Model Datum’. Klik op de ‘On Surface’ knop en wijs de lijn aan waarop je de referentie wilt. Met het rechter icoon onder ‘Display’ verander je de Datum in een ‘Set Datum.’ Is een bestaande datum omgezet naar een set datum, of een nieuwe set datum aangemaakt, dan kan de letter toegewezen worden aan een tolerantie, in het tabblad ‘Datum Refs’.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Tolerantie: Onafhankelijkheid Principe

  PTC Creo – Tolerantie: Onafhankelijkheid Principe

  Gepubliceerd op 20-05-2015

  Je wilt onafhankjpgéén of meerdere (vorm) toleranties koppelen aan een bepaalde geometrie. De toleranties worden los van elkaar getest en hebben geen invloed op elkaar. Zoals in dit voorbeeld willen we de toleranties ook netjes boven elkaar stapelen. Binnen het Geometrische Tolerantie menu  kies je het symbool voor de eerste tolerantie en daarna links onderin het type geometrie waar je naar wilt verwijzen. Kies ‘Select Entity’ en selecteer de geometrie. Wil je uit deze selectie functie dan moet je middelste muisknop indrukken boven het Grafic Window, zodat de ‘Select Entity’ knop weer uitgedrukt raakt. Heb je de geometrie goed geselecteerd dan wordt het ‘Placement’ gedeelte beschikbaar. Hiermee geef je aan waar de tolerantiewaarde weergegeven wordt; onder een dimensie of met een eigen pijl of op de geometrie waar hij naar verwijst, enzovoort. Voor bovenstaande tolerantie kies je ‘With Arrow’, je selecteert vervolgens de rand waar de pijl naar moet wijzen en klikt met middelste muisknop op de locatie voor de tolerantiewaarde.

  Bekijk deze tip op ons YouTube-kanaal

 • PTC Creo – Wat zijn de gebruikte referenties

  PTC Creo – Wat zijn de gebruikte referenties

  Gepubliceerd op 09-06-2015

  PTC Creo Parametric, de naam zegt het al, is een parametrisch pakket en dat betekent dat functies en bewerkingen relaties leggen naar voorgaande onderdelen. Om deze relaties inzichtelijk te maken is er de reference viewer. Deze is toegankelijk door op een onderdeel in de Modelboom met de rechtermuis te klikken en via Info > Reference viewer de stamboom te openen. In dit scherm vind je alle relaties terug die tijdens het opbouwen van een functie zijn aangemaakt. Deze staan aan de linkerzijde van het scherm weergegeven (de zogenaamde Parents). Aan de rechterzijde van het scherm vind je de afhankelijkheden van de geselecteerde functie (Children). Deze functies veranderen op het moment dat je een wijziging uitvoert op het geselecteerde onderdeel. Je kunt ook specifiek bekijken waar de relatie naar gelegd is. Naast de genoemde Parent/Child staat een icoon met twee pijlen. Wanneer je op dit icoon klikt, krijg je de letterlijke referentie te zien, zowel in het menu als rechtstreeks op het model.

PTC Mathcad

 • PTC Mathcad – Berekeningen hergebruiken

  PTC Mathcad – Berekeningen hergebruiken

  Gepubliceerd op 16-07-2015

  Berekeningen hergebruiken kan op verschillende manieren:

  1. Letterlijk helemaal hergebruiken; Het document openen, de getallen veranderen en de nieuwe uitkomsten aflezen. Voor de archivering, zou een kopie opgeslagen kunnen worden.
  2. Elementen kopiëren; Een tweede mogelijkheid is om simpelweg de gewenste gedeelten uit een bestaand document te kopiëren en te plakken in het nieuwe document.
  3. Verwijzen naar een andere sheet en die gegevens inladen; Via de knop ‘Include Worksheet’ uit het ‘Input/Output’ tabblad kan een link gemaakt worden naar een andere worksheet. De berekeningen uit die sheet worden dan als het ware ingevoegd op de link locatie in je sheet. Voor de link kunnen variabelen gedefinieerd worden waarmee in de externe sheet gerekend moet worden en na de link kunnen de variabelen uit de externe sheet uitgelezen of verder gebruikt worden.

  IncludeWorksheetEen voordeel van de laatste methode kan zijn dat het voor een ‘leek-gebruiker’ duidelijk is dat er niets met de externe sheet gedaan hoeft te worden. Een ander voordeel is, dat een ‘basisberekening’ in 1 bestand kan worden geüpdatet en alle sheets die daarna verwijzen dan automatisch worden aangepast.

 • PTC Mathcad – Overzichtelijk document creëren

  PTC Mathcad – Overzichtelijk document creëren

  Gepubliceerd op 14-07-2015

  In PTC Mathcad Prime worden documenten opgebouwd uit kaders; tekst boxen, text blocken, math regions, inklap area’s en solve blocken. Wil je een overzichtelijk document waarin zaken niet overlappen of van de pagina afvallen? Dan bouw je het hele document zoveel mogelijk op uit tekst blocken en anders area’s. Binnen tekst blocken blijft math in lijn met je tekst en kun je dus de afstanden met tabs, spaties en dergelijke uitlijnen. Onderling kunnen tekst blocken nooit overlappen en zullen de afstand tot elkaar behouden bij wijzigingen elders in het Untitleddocument. Niet alle type kaders kunnen binnen een tekst block gedefinieerd worden (zie afbeelding). Binnen area’s kan dat wel. Area’s zullen elkaar ook nooit overlappen en blijven ‘in lijn’ met andere area’s en andere tekst blocken. Echter, binnen een area staan alle type regio’s vrij van elkaar en kunnen ten opzichte van elkaar verspringen (en gaan overlappen) wanneer iets anders binnen de area verplaatst wordt. Om dat te voorkomen is het slim om het aantal kaders per area te beperken.

 • PTC Mathcad – Verschillende ‘is gelijk’ tekens

  PTC Mathcad – Verschillende ‘is gelijk’ tekens

  Gepubliceerd op 16-07-2015

  Binnen Mathcad bestaan er verschillende tekens om aan te geven dat dingen gelijk zijn. Bij deze een overzicht:

  ^791DF2FCDF5C5D4AEAF6AAA93C184500A5444554E4177F5868^pimgpsh_fullsize_distrOpvragen van een numerieke uitkomst
  Definiëren dat de uitkomst van de ‘formule’ links gelijk is aan de uitkomst van de ‘formule’ rechts.
  Definiëren van een variabele
  Solve; Opvragen van een symbolische uitkomst

 • PTC Mathcad – Uitkomsten in percentage uitdrukken

  PTC Mathcad – Uitkomsten in percentage uitdrukken

  Gepubliceerd op 16-08-2016

  PTC Mathcad kan zowel invoer als uitvoer uitdrukken in percentages. Dit kan zowel met als zonder verdere eenheid. Voor invoergegevens typ je eenvoudigweg een procent teken achter je waarde, voor uitvoer vindt je de weergave onder ‘Math Formatting’.

  percentage