PTC Creo

 • Flexible Modeling – Wijzigingen snel verwerken

  Flexible Modeling – Wijzigingen snel verwerken

  Gepubliceerd op 20-10-2014

  Het komt wel eens voor dat je model bijna af is en dan komt iemand met een wijziging aanzetten; ‘Dat ribje moet toch 1 mm opgeschoven’. Dan is het in principe een kwestie van een maat aanpassen. Als alle relaties dan slim gelegd zijn, verandert je hele model op de goede manier mee. Liggen de relaties echter niet helemaal handig, dan vergt het vaak heel wat reparatiewerk om je model weer helemaal in orde te krijgen. Die tijd kun je jezelf besparen met PTC Creo Flexible Modeling.

  Direct Modeling
  PTC Creo Flexible Modeling is een direct modeling extension binnen PTC Creo Parametric. In de bekende software omgeving krijg je een extra tabblad waarin je alle direct modeling functies vindt. Met PTC Creo Flexible Modeling is het aanpassen van geometrie niet meer werk dan het selecteren van de  geometrie, selecteren wat je ermee wilt doen (bijvoorbeeld ‘move’) en eraan trekken. De bewerking komt dan onderaan je modelboom te staan, ook als het originele feature aan het begin van je modelboom gemaakt is.  Je kunt daardoor features wijzigen zonder rekening te houden met relaties die zijn aangemaakt met andere features. De andere features blijven gewoon op hun plaats.

  Met PTC Creo Flexible Modeling kun je features verplaatsen, verwijderen en kopiëren. Je kunt ook features vervormen door bijvoorbeeld vlakken te verplaatsen en te verdraaien. Patronen en symmetrie kan herkend worden zodat je meerdere features in één keer op dezelfde manier kunt aanpassen. Deze aanpassingen kun je op het oog doen, maar je kunt de wijziging ook exact bematen ten opzichte van de bestaande situatie, ofwel ten opzichte van omliggende geometrie.

  Geen andere CAD software geeft je de mogelijkheid om zowel parametrisch als direct te modeleren. In PTC Creo kun je op elk moment wisselen tussen parametrisch modelleren, waarbij je gebruik maakt van relaties en afhankelijkheden en direct modelleren, waarbij je features onafhankelijk kunt bewerken. Beide functionaliteiten kunnen binnen een model bestaan. De intelligentie en relaties aangemaakt in de parametrische omgeving blijven bestaan.

  Vlakken vervangen door een ander vlak
  Eén van de krachtige functionaliteiten van PTC Creo Flexible Modeling is de Substitude tool. Met deze tool kun je geometrie afsnijden of verlengen exact tot aan een ander vlak. Dit andere vlak kan een face zijn van de omliggende geometrie, maar het kan ook een los getekende surface zijn. Het resultaat is dat je nieuwe geometrie perfect doorloopt in de omliggende geometrie, zelfs wanneer het gaat om dubbelgekromde vlakken. De tool kan tegelijk materiaal toevoegen en verwijderen. Door meer of minder vlakken te selecteren kun je de vorm verder sturen.

  Import bestanden
  Import bestanden hebben geen historie. Wil je daarin bijvoorbeeld een afronding vergroten of verwijderen dan moet je dat stuk geometrie opnieuw tekenen. Dit hoeft niet met PTC Creo Flexible Modeling. Je selecteert het afgeronde vlak, klikt op ‘Edit Round’ en versleept de rand tot de afronding eruitziet zoals je hem wilt hebben. PTC Creo analyseert de geometrie en herkent de afronding, ook al bestaat de feature niet in de modelboom. Bij elke wijziging berekent de software een oplossing die mooi blijft aansluiten op de rest van je model.

  Zonder veel CAD ervaring toch zelf de wijziging doorvoeren
  Niet iedereen werkt dagelijks met PTC Creo en niet iedereen werkt aan modellen die hij zelf heeft opgebouwd. Met PTC Creo Flexible modeling kun je desondanks toch makkelijk een wijziging doorvoeren. Je hoeft namelijk geen kennis te hebben van hoe een feature is aangemaakt of waar hij in de modelboom staat om deze te kunnen wijzigen. Het is aanklikken, verschuiven en klaar. De PTC Creo Flexible Modeling Extension werkt met slechts een beperkt aantal knoppen en directe visuele terugkoppeling van het resultaat.

  Wil je meer zien van deze extensie? Bekijk dan de replay van een webinar dat we eerder hebben georganiseerd op YouTube.

 • Hoe vaak wordt (bijna) hetzelfde onderdeel ontworpen in uw bedrijf?

  Hoe vaak wordt (bijna) hetzelfde onderdeel ontworpen in uw bedrijf?

  Gepubliceerd op 23-03-2021

   

   

   

   

   

   

   

   

  Het is een vraag om bij stil te staan want het hergebruik van gelijkaardige of identieke onderdelen kan veel tijd en geld besparen. Om eenzelfde onderdeel in verschillende projecten of machines te gebruiken, is het belangrijk dat er een duidelijk overzicht is van de bestaande onderdelen. Dit is niet zo evident want het merendeel van de ingenieurs ontwerpt liever dan dat ze bezig zijn met het classificeren en archiveren van bestaande parts.

  Dat is ook een situatie die we geregeld tegenkomen. Met een PLM/PDM systeem zoals Windchill, kan alle data efficiënt beheerd worden. Maar wanneer een onderdeel teruggevonden moet worden, valt het vaak op dat dit niet zo eenvoudig is. Dit komt dan doordat bijvoorbeeld parameters niet consequent worden ingevuld of zelfs volledig ontbreken. De gemakkelijkste manier is dan om de designer die het onderdeel ontwierp aan te spreken zodat hij/zij dan manueel op zoek kan gaan en zelfs dan is een succesvolle zoektocht niet verzekerd.

  ModelSearch – geometrie gebaseerd zoeken

  ModelSearch biedt hier een gebruiksvriendelijke en efficiënte oplossing voor. De zoekmachine baseert zich volledig op de geometrische footprint van onderdelen. Deze bevat een groot aantal eigenschappen zoals afmetingen, oppervlakken, traagheidsmomenten, boorgaten enzovoort en wordt ook volledig automatisch gegenereerd.

  Wanneer je dus ingeeft binnen welke afmetingen het gezochte onderdeel moet passen, blijven enkel de onderdelen over die aan deze vereiste voldoen. Wanneer je daarna het aantal boorgaten specifieert, filtert ModelSearch verder tot een nog kleinere groep van mogelijke parts. Op die manier kan je steeds meer eigenschappen van het gezochte onderdeel ingeven tot er nog maar een klein aantal resultaten overblijft.

  ModelSearch Live

  Dankzij in-memory computing is de gegevensvergelijking zo snel dat ze ook kan plaatsvinden tijdens het tekenen zelf. ModelSearch zal het model dat je aan het tekenen bent continu vergelijken met reeds bestaande onderdelen. De parts met de grootste gelijkenissen worden onderaan in Creo volledig automatisch weergegeven. Op die manier kan je voorkomen dat gelijkaardige of identieke onderdelen opnieuw ontworpen worden en dat verlaagt niet enkel designkosten, maar ook productie- en opslagkosten.

  Samengevat zijn de voornaamste functionaliteiten van ModelSearch:

  • Automatische generatie van een geometrische footprint van alle 3D-modellen
  • Interactief zoeken op basis van gelijkenissen, geometrie en gatenpatronen.
  • Continue gegevensvergelijking tijdens het ontwerpen – ModelSearch Live

  Heeft u vragen of zou u graag meer te weten komen over ModelSearch? Neem dan gerust contact met ons op.

  Op dinsdag 2 maart organiseerden wij een webinar rond ModelSearch. Wil je deze graag herbekijken? Dit was de eerste in een reeks van webinars rond PLM. Het volgende webinar gaat over batch-printing met iPrint en is gepland op 30 maart om 11.00 uur.

 • Interactive Surface Design Extension

  Interactive Surface Design Extension

  Gepubliceerd op 09-06-2015

  Voel je je als designer van complex vormgegeven modellen wel eens beperkt in je artistieke vrijheid door het CAD systeem? Of laat je de door jou beoogde wijziging maar liever achterwege en moet je genoegen nemen met een model waar je niet helemaal achter staat qua vormgeving? Dan is de PTC Creo Interactive Surface Design Extension mogelijk iets voor jou.

  Solid Modeling vs. Surface Modeling
  We kennen allemaal de Solid Modeling mogelijkheden van PTC Creo Parametric. Daarnaast biedt de software standaard ook de mogelijkheid om Solid modellen op te zetten aan de hand van Surfaces. Dat kan enerzijds door het gebruik van de eenvoudige Surface functies die nauw verbonden zijn met de Solid functies (extrude, revolve, sweep, blend), maar dat kan ook aan de hand van complexere vormen zoals dubbelgekromde oppervlakken. Meestal wordt dan een eerste opzet gemaakt met behulp van punten of Verticles, om vervolgens daar doorheen de lijnen (Curves) en het verloop ervan te definiëren. Daarna moeten aan de hand van de Curves de Surfaces gegenereerd worden (Boundary Blend). De laatste stap is dan de omzetting tot een Solid model (Solidify).

  Complexe geometrie
  Door het gebruik van Surface features kan met een beperkt aantal simpele features ingewikkelde geometrie worden gemaakt. Wanneer dat mogelijk zou zijn met Solids, dan zou de modeltree veel uitgebreider zijn. Echter, het gebruik van punten, Curves en Surfaces maakt het model er niet eenvoudiger op. Om van een wijziging vooraan in de modeltree nog maar te zwijgen. Bovendien bereikt men door het gebruik van de standaard Surfaces slechts in beperkte mate een bevredigend resultaat. Dat komt omdat, vooral bij dubbelgekromde oppervlakken, in de praktijk hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van de Surfaces. De beperking ligt vooral in de aansluiting van de Surfaces en het niet of nauwelijks kunnen manipuleren van deze Surfaces. Een kleine wijziging wordt op deze manier toch een lastige klus en vraagt toch enige kennis van het model.

  Design vs. maakbaarheid
  Met de PTC Creo Interactive Surface Design Extension (ISDX) behoren dergelijke problemen tot het verleden. Met ISDX kun je met een gering aantal features zeer complexe, dubbelgekromde modellen op intuïtieve wijze opbouwen. Daarbij blijft het ten allen tijde mogelijk om wijzigingen in het model aan te brengen, waarbij de onderlinge aansluiting van de Surfaces gehandhaafd blijft. Parametrisch wanneer de engineer de wijziging wil doorvoeren door simpelweg een dimensie te wijzigen, of niet-parametrisch wanneer de designer zich wil concentreren op de vorm door middel van plukken en trekken aan de geometrie. Het werken aan het model middels vier verschillende aanzichten tegelijk is slechts één van de vele hulpmiddelen die je hiervoor ter beschikking hebt.

  Op basis van een foto
  ISDX biedt tevens de mogelijkheid om aan de hand van geïmporteerde foto’s nieuwe geometrie op te bouwen door simpelweg de foto over te trekken. Van daaruit kunnen zeer snel kwalitatief hoogstaande (lees: G2 continue) Surfaces gemaakt worden die gemakkelijk aan te passen zijn. Op dezelfde wijze kun je bijvoorbeeld eveneens nieuwe geometrie creëren aan de hand van een IGES model.

  ISDX biedt een simpele, krachtige oplossing voor het modelleren van complexe, dubbelgekromde modellen die men niet meer met de standaard tools kan vormen. Het geeft de ontwerper de mogelijkheid om zich meer te focussen op het design, zonder het parametrische aspect uit het oog te verliezen.

 • PTC Creo

  PTC Creo

  Gepubliceerd op 21-03-2017

  Inleiding

  Na ongeveer 2,5 jaar ontwikkeling aan deze nieuwe versie stelt PTC ons zeker niet teleur. De vele vernieuwingen vinden plaats over de gehele breedte van het pakket, dus zowel de basis als extensies genieten extra en verbeterde functionaliteiten. In de Creo 4.0 release is er een extra focus op een viertal gebieden: Productivity Improvements, Model Based Enterprise, Design for Internet of Things en Design for Additive Manufacturing. In dit artikel zoomen we in op een aantal van de vernieuwingen in de vier focus gebieden.

  Productivity Improvements

  PTC bevordert de algemene efficiëntie door de introductie van een nieuwe selectie methode. Deze selectie methode zorgt ervoor dat vrijwel iedere benodigde selectie gemaakt kan worden met slechts één muisklik. Direct na het maken van de selectie verschijnt automatisch de nieuwe Mini-Toolbar, die de meestgebruikte functionaliteit bevat. Hierdoor is bijna altijd de gewenste functie binnen handbereik. Mocht er een functie ontbreken die voor uw bedrijf belangrijk is dan is deze gemakkelijk aanpasbaar. Voeg bijvoorbeeld uw eigen mapkeys toe aan deze Mini-Toolbar. De nieuwe selectiemethode in combinatie met de Mini-Toolbar zorgen ervoor dat u de gewenste bewerking kunt initiëren met slechts twee muiskliks en een zeer korte muisbeweging. Met alle functionaliteit binnen handbereik in het grafische deel (waar het model getoond wordt) zal de ribbon interface steeds minder nodig zijn. Dit heeft er toe geleid dat PTC een dynamische Full-Screen optie heeft geïntroduceerd. Het grafische deel zal op volledige scherm worden getoond en de ribbon en model tree worden automatisch getoond wanneer je daar iets wil selecteren. Hierdoor krijgt je model meer schermruimte en iedere tekenaar zal beamen dat dit nooit genoeg kan zijn.

  Het maken van schetsen wordt een stuk duidelijker door de instelbare lijndiktes, nieuwe contraint symbolen en clip at sketch plane. De laatstgenoemde zorgt ervoor dat geometrie dat voor het schetsvlak staat niet getoond wordt. Het leggen van referenties wordt gemakkelijker doordat de schets automatisch ‘snapt’ naar mogelijke references.

  In Part Modeling zijn een aantal veelgebruikte features verbeterd. Zo heeft de extrude functie een offset mogelijkheid gekregen, waarbij ook specifieke eindcondities gehandhaafd blijven. Hierbij is het ook mogelijk om beiden richtingen van een extrusie aan dezelfde kant van het schetsvlak te leggen. Hierdoor wordt de extrude feature veel flexibeler en zal het aanmaken van extra datum planes niet meer nodig zijn. De Datum plane feature heeft de mogelijkheid mid-plane gekregen, waarbij altijd het midden van twee referenties gehandhaafd wordt. Ook de hole feature is geüpdatet en beschikt nu over extra opties ten behoeve van plaatsing, boorrichting en automatisch verwijderen van geometrie boven het gat. De mirror functie wordt veel bruikbaarder doordat achteraf features aan de mirror toegevoegd of verwijderd mogen worden.

  Assembly Modeling kent ook de nodige verbeteringen. Zo biedt Creo 4.0 de mogelijkheid om onderdelen meerdere kleuren (appearance states) te geven. Zo kun je bijvoorbeeld een kleurenschema maken t.b.v. modelleren, renderen en color-coded-manufacturing. Ook qua performance is er verbetering merkbaar door de introductie van de ‘automatic rep’. Deze simplified representation bepaald zelf hoeveel informatie er per onderdeel in sessie gehaald moet worden. Het spiegelen van assemblies was nog nooit zo makkelijk. De Intelligent Mirror bepaald automatisch van een assembly welke onderdelen gespiegeld moeten worden en welke spiegel-symmetrisch zijn en dus hergebruikt kunnen worden.

  In de drawing omgeving zijn de geometrische toleranties en de bijbehorende datum references flink op de schop gegaan. Waar het plaatsen van deze toleranties voorheen stroef verliep is het nu een fluitje van een cent. Dimensie opties zijn verhuisd naar het dashboard en daarmee is ook het wijzigen van dimensies een stuk sneller en gemakkelijker. Snel tekeningen creëren van meerdere gelijksoortige tekeningen is erg gemakkelijk geworden door de ‘replace model of drawing view’ functionaliteit. Hierbij wordt een ander gerelateerd model aan het view gekoppeld met behoud van alle annotaties. Doorsneden in Creo 4.0 worden uitgerust met extra non-lineare arceringen en de mogelijkheid om arceringen in het ‘.pat’ formaat te downloaden en te gebruiken.

  Flexible modeling is nu ook beschikbaar voor Sheetmetal, Simulate en Mold Design. Dit is een zeer fijne toevoeging voor alle drie de gebieden en zal dan ook zeker tijdwinst opleveren.

  Model Based Enterprise

  Al een aantal jaren wordt er geroepen dat er in de toekomst geen 2D tekeningen meer gemaakt zullen worden. Met de release van Creo 4.0 is dit nu werkelijkheid. De 3D-tekenomgeving geniet de verbeteringen op het gebied van geometrische toleranties, datum references, dimensies en arceringen, waardoor het nog makkelijker is om de juiste product manufacturing information (PMI) op het model te zetten. Deze informatie kan geëxporteerd met het nieuwe STEP AP242 formaat (ontwikkeld in samenwerking met de andere grote 3D CAD leveranciers), wat de nieuwe industriestandaard wordt m.b.t. Model Based Production. Productie en inspectie machines zullen dit bestand inlezen en direct dimensies, toleranties en color-coded specifications herkennen. Doordat de informatie in het 3D model aanwezig is hoeft deze maar één keer gedefinieerd te worden i.p.v. op iedere machine in het productieproces. Dat bespaart natuurlijk programmeertijd aan de CAM of inspectie machine, maar is ook minder foutgevoelig. Een foutje is zo ontstaan: klopt de tekening wel in relatie tot het model? Maakt de CAM of inspectie programmeur geen fout? Wanneer alle informatie in het model zit is er maar één bron van informatie. De winst wordt nog groter wanneer het model gewijzigd moet worden. Veel van de PMI zal nog steeds bruikbaar zijn in het gereviseerde model en hoeft dus niet opnieuw gedefinieerd te worden. Wanneer er nog traditioneel op basis van 2D tekeningen wordt geproduceerd moeten alle CAM en inspectie machines helemaal opnieuw geprogrammeerd worden.

  De overgang van 2D werktekeningen naar Model Based Enterprise kan natuurlijk wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Zo moeten productieprocessen ingericht worden om Model Based te werken. Wanneer productie uitbesteed wordt moet het andere bedrijf daar ook in mee willen gaan. Om deze overgang vloeiend te laten verlopen heeft Creo 4.0 de mogelijkheid om zonder veel extra moeite zowel Model Based als 2D werktekeningen als output te genereren. Zo kan voor de overgangsperiode beiden productie methodes voorzien worden van de gewenste informatie. Uiteindelijk zullen alle bedrijven over moeten gaan op Model Based Enterprise om te kunnen blijven concurreren met de kostenbesparende productie methode.

  Design for Additive Manufacturing

  Additive manufacturing zijn productietechnieken zoals 3D printen waarbij materiaal wordt toegevoegd en is de tegenhanger van subtractive manufacturing (verspanen) waarbij materiaal verwijderd wordt. De laatste jaren is additive manufacturing een opmars aan het maken en dus is PTC ook meegegaan in deze ontwikkeling. Additive manufacturing biedt meer ontwerpvrijheid dan subtractive manufacturing en hier maakt Creo 4.0 dankbaar gebruik van met de introductie van de nieuwe Lattices feature. Met Lattices creëer je gemakkelijk 2,5D en 3D structuren op de plek waar je normaal gesproken een volledig solid geometrie zou plaatsen. Hierdoor kan het materiaal gebruik en dus ook gewicht per onderdeel drastisch gereduceerd worden. Om een optimale verhouding tussen productstijfheid en materiaalgebruik te creëren is het ook mogelijk om een variabele lattice te maken, waarbij de structuur meer materiaal krijgt daar waar de grootste kracht optreed. Deze structuren kunnen handmatig gestuurd worden of middels een optimalisatie studie vanuit Creo Simulate.

  Om deze modellen vervolgens efficiënt te kunnen printen biedt Creo 4.0 een bi-directionele integratie met Stratasys Connex printers. Hiermee kunnen modellen gecontroleerd worden op printerspecifieke ‘printbaarheid’. Creëer je een tray layout, wordt automatisch de meest gunstige oriëntatie gekozen, printtijd berekend, support materiaal en product materiaal berekend. Ook is het mogelijk om direct een 3D print te bestellen vanuit Creo Parametric bij materialise.com.

  Design for Internet of Things

  Design for Internet of Things is het laatste aandachtsgebied waar PTC zich specifiek op focust. Dit gebied houdt zich bezig met het verzamelen, filteren en interpreteren van allerlei soorten data om dit vervolgens betekenisvol te presenteren aan de gewenste doelgroep. PTC richt zich hier op de doelgroepen: Product Development, Manufacturing, Service, Operational Information, Customer en Sales. Een concreet voorbeeld voor Product Development is het verzamelen van sensordata ten behoeve van product optimalisatie. Een bedrijf voorziet haar producten van sensoren en verzamelt de sensordata van alle producten in het veld. Hierdoor krijgt het bedrijf beter inzicht in het daadwerkelijk gebruik van het product en kan dit gebruiken om vervolgens het product te optimaliseren. Een ander voorbeeld is het gemakkelijk servicen van een product. Door een code te scannen met een telefoon of iPad worden de eigenschappen en status van het (klant specifieke) product uitgelezen en gepresenteerd middels Augmented Reality direct op het product. Hierdoor ziet de servicemonteur wat er geserviced dient te worden en waar eventueel fouten optreden. De service monteur kan vervolgens via Augmented Reality instructie filmpjes bekijken over de handelingen die verricht dienen te worden.

  Nawoord

  Dit artikel beschrijft slechts een greep uit de vernieuwingen en ik durf met een gerust hart te stellen dat de update naar Creo 4.0 voor ieder bedrijf interessant is. Wilt u kosteloos op een leuke manier kennis maken met Creo 4.0 schrijf u dan nu in voor het GPO Creo 4.0 event op 8 maart 2017 in Bunnik. Op deze dag zal GPO u middels lezingen en live demonstraties de nieuwe software presenteren en heeft u de mogelijkheid om te netwerken met andere Creo gebruikers. Kunt u niet wachten, download Creo 4.0 dan nu op www.ptc.com!

  Lees hier het artikel in CadMagazine!

 • PTC Creo Direct

  PTC Creo Direct

  Gepubliceerd op 09-06-2012

  Binnen de CAD-wereld kennen we twee types modelleren; parametrisch en direct. Parametrisch modelleren zullen de meeste gebruikers kennen van Pro/ENGINEER en PTC Creo Parametric, maar het direct modelleren is minder bekend. Toch is het erg interessant voor bijvoorbeeld enkelstuks fabricage en last-minute-changes, waarbij door de sterke integratie met de Creo applicaties, er nergens informatie verloren gaat.

  PTC Creo Direct is, net als PTC Creo Parametric, een app binnen de PTC Creo omgeving die wordt gebruikt om 3D geometrie te bepalen. Er is echter een groot verschil in werkwijze tussen PTC Creo Parametric en Direct; waar PTC Creo Parametric gebruikt maakt van dimensies en referenties om geometrie te bepalen, wordt er in Direct uitgegaan van de geometrie zélf. Hier leggen we geen vaste referenties naar oppervlaktes of lijnstukken, maar bepalen we de geometrie ‘on the fly’.

  Dit maakt PTC Creo Direct bijzonder geschikt voor enkelstuks fabricage (componenten die niet meer worden hergebruikt na productie) of last-minute-changes. Ook gebruikers die moeite hebben hun weg te vinden in een parametrisch pakket zullen, dankzij de sterke interface en lage leercurve, snel overweg kunnen met PTC Creo Direct. Dat komt omdat PTC Creo Direct, zoals eerder genoemd, uitgaat van de geometrie van het 3D model. Dat wil zeggen dat alle wijzigingen worden toegestaan, zonder gevolgen voor andere geometrie. Er wordt geen gebruik gemaakt van afhankelijkheden, dus ieder oppervlak en iedere vorm is losstaand aanpasbaar.

  Uiteraard maakt PTC Creo Direct gebruik van dezelfde interface als de gehele PTC Creo-suite, dus de werkomgeving is bekend. Pas bij het wijzigen van vormen gaan de grote verschillen opvallen. Waar het bij PTC Creo Parametric noodzakelijk is om de oorspronkelijke feature van het model te wijzigen, is het bij PTC Creo Direct voldoende om een oppervlak te verslepen. Een simpel voorbeeld is het wijzigen van de hoogte van een cylinder. Deze is bijvoorbeeld 25 mm hoog, wat we willen wijzigen naar 20 mm. Waar we bij PTC Creo Parametric binnen de feature de maat bewerken naar 20, verslepen we in PTC Creo Direct het bovenvlak 5 mm naar beneden.

  Misschien wel het sterkste punt is de volledige associativiteit met alle andere applicaties van PTC Creo, waaronder uiteraard PTC Creo Parametric. Wanneer u een PTC Creo Direct model opent in PTC Creo Parametric zult u zien dat, ook al heeft u daar in Direct geen beschikking over, alle wijzigingen en bewerkingen op het 3D model als features zijn opgeslagen in het part. Hierdoor is het model volledig intelligent te bewerken in de parametrische applicatie. Dit geldt uiteraard ook voor modellen die gemodelleerd zijn in PTC Creo Parametric en daarna bewerkt in PTC Creo Direct. Er zit geen conversie tussen beide pakketten en alle oorspronkelijke intelligentie blijft behouden. Een zeer sterke eigenschap zodat u sneller en gemakkelijker aan het werk kan met uw 3D CAD data.

 • PTC Mathcad integratie in PTC Creo

  PTC Mathcad integratie in PTC Creo

  Gepubliceerd op 15-12-2015

  Gratis PTC Mathcad Prime in PTC Creo 3.0, wat kun je daarmee?
  De term PTC Mathcad heb je wellicht al eens voorbij horen komen. Misschien heb je zelfs al gezien dat deze software nu ook (deels) gratis in PTC Creo 3.0 zit. Wij merken echter dat nog weinig engineers weten wat je ermee kan. Neem even de tijd om verder te lezen, daar zul je zeker profijt van hebben!

  2015-12-11 16_08_33-Gratis Mathcad Prime in Creo 3.docx - Microsoft WordVerslaglegging en reken-tool in één
  Wanneer je de interface van PTC Mathcad ziet denk je dat je in een soort van Word terecht gekomen bent; Je ziet een pagina waar je op kunt typen. Echter ziet de ribbon er meer uit als een geavanceerd rekenmachine, met knoppen in de vorm van wortel tekens, pi-symbolen, programmeer termen et cetera. De waarheid is beide; Met PTC Mathcad Prime kun je een overzichtelijk chronologisch verslag maken van berekeningen die real-time worden uitgerekend, inclusief bijbehorende uitleg, afbeeldingen en plots. In tegenstelling tot andere rekenprogramma’s blijft het in PTC Mathcad voor een collega of klant inzichtelijk en leesbaar wat er berekend is, doordat er natuurlijke notatie gebruikt wordt. Daarnaast is het document gelijk als verslag te gebruiken; de toelichting in tekstvorm en eventuele plaatjes typ je eenvoudigweg tussen de berekeningen in. Het geheel kun je opmaken en uitschrijven naar PDF.

  Alle product informatie in 1 bestand
  Het CAD model wordt steeds meer dé bron voor alle productinformatie; Niet alleen het mechanisch ontwerp, maar ook het elektrische ontwerp, de routing, de simulaties en ook de productie voorbereiding, assemblage en zelfs onderhoudsmanagement kan worden gedaan op basis van een en hetzelfde CAD-model. Zo ontstaat er 1 bron van ‘waarheid’ en kunnen aansluitingsfouten en versiefouten worden voorkomen. Met PT2015-12-11 15_04_24-Program ManagerC Mathcad Prime, kun je daaraan nu ook berekeningen en tekstuele documentatie aan toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een eisen lijstje, een berekening die de keuze van de motor bepaalt een de spanningsberekening die de plaatdikte bepaalt of een disclaimer. U weet beter dan ik wat voor krabbels, Word documenten en Excel sheets er allemaal rondslingeren. Hoeveel zoek tijd en onduidelijkheid zou het besparen als die informatie direct gekoppeld zit aan je CAD model? Het PTC Mathcad icoon in de rechterbovenhoek geeft aan dat er een document aan het CAD model hangt. Wanneer je hierop dubbelklikt opent het PTC Mathcad bestand.

  Berekeningen op basis van geometrie en geometrie aansturen met berekeningen.
  UntitledIn PTC Mathcad kun je aangeven dat bepaalde variabelen aangestuurd worden vanuit PTC Creo 3.0, je definieert ze dan als ‘Input.’ Evenzo kun je in PTC Mathcad aangeven dat je bepaalde uitkomsten verder wilt gebruiken in PTC Creo 3.0, door ze te definiëren als ‘Output.’


  Untitled2Zowel ‘Inputs’ als ‘Outputs’ worden Parameters in het PTC Creo 3.0 model.Die Parameters kun je bijvoorbeeld gebruiken om dimensies aan te sturen. Via relaties koppel je de Parameters aan de dimensies.

  Wanneer de PTC Mathcad sheet gesaved wordt, worden de waarden in PTC Creo 3.0 Untitled23ververst. Je kunt zelf bepalen wanneer nieuwe PTC Creo 3.0 waarden verrekend worden in je PTC Mathcad berekening door de functie ‘Update Inputs.’

  Excel gebruiken binnen PTC Mathcad
  Behalve kopiëren vanuit Excel en verwijzen naar een Excelbestand, kun je ook een Excel bestand maken binnen PTC Mathcad. Dit heet de ‘Excel Component.’ In PTC Mathcad wordt een deel van de Excel sheet weergegeven, zodra je daar op dubbelklikt kom je in Excel en kun je daarin werken zoals je dat gewend bent. In het eerste veld van de Excel Component definieer je welke gegevens je vanuit de PTC Mathcad sheet naar Excel wilt kopiëren en in het laatste veld welke gegevens je weer uit Excel in je PTC Mathcad sheet wilt verder gebruiken. De Excel sheet wordt binnen het PTC Mathcad document opgeslagen en de gegevens worden automatisch geüpdatet elke keer als de PTC  Mathcad sheet wordt doorgerekend.

  Figure 1: De Excel Component
  2015-12-11 16_38_38-Gratis Mathcad Prime in Creo 3.docx - Microsoft Word

   

   

   

   

   

   

   

 • Samenwerken in een multi-CAD omgeving

  Samenwerken in een multi-CAD omgeving

  Gepubliceerd op 16-11-2015

  PTC Creo® Unite Technology

  In de huidige markt is outsourcing een bekend begrip. Bedrijven focussen zich op hun core-business en andere werkzaamheden worden uitbesteed aan partners die daar weer expertise in hebben. Op deze manier kan men efficiënter werken en een hogere kwaliteit behalen. Natuurlijk is communicatie tussen de verschillende bedrijven uiterst belangrijk om een goede samenwerking te garanderen.

  Communicatie op de engineeringsafdeling wordt vaak ondersteund met het uitwisselen van CAD modellen gemaakt in verschillende CAD programma’s. Hierbij kunnen echter de nodige problemen optreden. Modellen uit een ander CAD programma kunnen niet direct geopend worden. Bedrijven moeten uitzoeken welk universeel bestandsformaat voor beiden CAD programma’s werkt. Modellen moeten geconverteerd worden naar een universeel formaat (bv. STEP). Geïmporteerde modellen komen niet altijd goed over en moeten gerepareerd worden. Het extra universele bestand moet beheerd en up-to-date gehouden worden. Bij een update van het universele model gaat de intelligentie/associativiteit verloren, waardoor er vaak pas laat in het proces samengewerkt kan worden. Kortom er gaat veel engineering productiviteit verloren aan randzaken, die geen toegevoegde waarde hebben op het eindproduct.

  PTC Creo® Unite Technology biedt de oplossing. De meest gangbare CAD formaten kunnen direct geopend worden in PTC Creo zonder een conversie naar een universeel formaat. Hiermee is het converteren naar een universeel formaat verleden tijd. Wanneer het bestand wijzigt, wijzigt dit in PTC Creo mee. Dit bespaart een hoop tijd omdat er geen extra bestanden beheerd hoeven te worden en altijd de meest recente versie van het model beschikbaar is. In het geval van een wijziging blijft alle intelligentie die aangebracht is in PTC Creo behouden. Hierdoor kan vroeg in het proces samen gewerkt worden zonder dubbel werk te hoeven doen. PTC Creo® Unite Technology verhoogt de efficiëntie van de engineeringsafdelingen, waardoor er meer tijd overblijft voor dat wat belangrijk is. De verbeterde samenwerking tussen bedrijven zal leiden tot verbetering van de productkwaliteit.

 • Visualisatie

  Visualisatie

  Gepubliceerd op 20-05-2013

  Visualisatie: HPGL, PDF, DXF, DWG, STEP, IGES…

  Kun je even een tekening afdrukken voor me? Het zal niet voor het eerst zijn dat deze vraag aan een engineer gesteld wordt. En natuurlijk altijd net als je bezig bent met een grote samenstelling. Het zou toch erg makkelijk zijn als de afdeling inkoop, werkvoorbereiding, productie of kwaliteit (en de rest van de organisatie) zelf in PTC Windchill het gewenste bestandformaat kunnen oppakken.

  Binnen de GPO Best Practice implementatie van GPO Solutions wordt ook altijd visualisatie van PTC Creo data (zowel 2D als 3D) naar PTC Creo View formaat geconfigureerd, de zogenaamde viewables. Deze viewables kan iedereen met een PTC Windchill account (en de juiste rechten) bekijken in PTC Creo View. Zonder dat ze de PTC Creo data zelf moeten openen in PTC Creo en het risico lopen de PTC Creo samenstelling of tekening per ongeluk aan te passen. Geen behoefte meer dus aan een PTC Creo installatie en licentie of het inschakelen van een engineer die wel de weg weet in PTC Creo.

  Het omzetten van de PTC Creo files naar een PTC Creo View formaat wordt op de achtergrond uitgevoerd door een zogenaamde CAD Worker (soms ook wel publish server genoemd). Deze pakt een ingecheckte PTC Creo file op, maakt er een viewable van een maakt deze beschikbaar als viewable in PTC Windchill. Ook indien een PTC Creo file een statuswijziging krijgt wordt de viewable opnieuw gemaakt zodat, bijvoorbeeld op de tekening, de juiste status vermeldt staat. De laatste tijd krijgen we echter steeds vaker het verzoek om naast de standaard PTC Creo View formaten meerdere formaten aan te leveren. Voor 2D tekeningen naar bijvoorbeeld PDF, DXF en /of DWG en voor modellen en samenstellingen naar STEP en/of IGES. In de huidige PTC Windchill versies is het eenvoudig te configureren om meerdere formaten viewables te genereren, zelfs gebaseerd op bepaalde parameters of de status van een PTC Creo file.

  Het aanleveren van CAD informatie in de gewenste formaten is dus een actie geworden die volledig geautomatiseerd is en dus niet meer afhankelijk is van een engineer die eigenlijk net geen tijd heeft. Waar sommige engineers dus voorheen soms 4 uur per week bezig waren met het aanleveren van dergelijke PDF, DXF en STEP files kost dat nu nog maar 0 minuten.

  Graag bespreken we met u de mogelijkheid om het beschikbaar stellen van bijvoorbeeld de PDF, DXF en STEP files te automatiseren en zo een behoorlijke efficiency slag te maken.

 • Waarom CAD-experts adviseren om over te stappen van Creo Elements/Direct naar Creo Parametric

  Waarom CAD-experts adviseren om over te stappen van Creo Elements/Direct naar Creo Parametric

  Gepubliceerd op 11-08-2020

  Wij spreken regelmatig gebruikers van Creo Elements/Direct; ze zijn tevreden over de software waarmee ze vaak al vele jaren werken, maar hebben ook wensen waaraan hun huidige CAD-oplossing niet kan voldoen. Denk daarbij aan het modulair bouwen van modellen, het simuleren van beweging binnen het ontwerp, het werken met standaardisatie en de integratie met een PLM-systeem als Windchill. Toekomstgerichte bedrijven maken daarom vaak de keus om over te stappen naar Creo Parametric.

  Waarom is dat volgens onze CAD-specialisten een goede keus?

  • Aanpassen van maten in het model en bijhouden van historie.

  Met Creo Elements/Direct dien je eerst de vlakken te selecteren om de maatvoering aan te passen. Bij een parametrisch pakket is dat overbodig omdat er een design-intent in het model aanwezig is. Ook het ontbreken van een “history tree” wordt vaak als een gemis ervaren door Elements Direct gebruikers.

  • Creo Parametric biedt optimale ondersteuning voor integratie met PLM en nieuwe technologieën.

  Daarbij kan worden gedacht aan Multi-CAD en PLM-gerelateerde functionaliteit zoals Change -, Release – BOM – en Configuratiemanagement. Daarnaast is Creo Parametric geoptimaliseerd voor nieuwe ontwikkelingen zoals Digital Twin & Augmented Reality of integratie met simulatie oplossingen.

  • De uitgebreide technische informatie in het parametrische model biedt tal van mogelijkheden die Direct Modeling niet ondersteunt.

  Zo kan in Creo Parametric Model Based Definition (MBD) worden toegepast en kunnen modellen modulair worden opgezet zodat een Configure-to-Order (CTO) werkwijze kan worden geïmplementeerd. Binnen CadCorner & GPO Solutions hebben we ervaring met de transitie van Creo Elements/Direct naar een parametrische omgeving, ook in combinatie met een PLM-systeem zoals Windchill.

  Vooraf doen we een gedegen inventarisatie waarbij we uw wensen in kaart brengen. Daarbij adviseren we in de keuze tussen een geleidelijke overgang naar Creo Parametric, of een overstap ineens. Voor veel gebruikers is deze transitie een grote stap. Wij begeleiden dit traject en nemen niet alleen uw legacy-data, maar ook uw gebruikers mee in deze verandering.

  Als u vragen hebt of een overstap wilt maken, neemt u dan contact met ons op.

 • Associatieve technische illustraties en animaties

  Associatieve technische illustraties en animaties

  Gepubliceerd op 18-07-2016

  Technische Illustraties zijn essentieel voor een goede montage-, service- of gebruikershandleiding. Handleidingen zorgen ervoor dat de ideeën van de engineer op een duidelijke manier gecommuniceerd worden aan alle partijen. Het maken van technische illustraties is noodzakelijk, maar kost veel tijd en geld. Dit is verleden tijd met de komst van PTC Creo Illustrate, dat een zeer goede oplossing biedt voor het maken van technische illustraties en animaties.

  Illustraties associatief met de CAD data
  Figure 1 Creo Illustrate
  Met de komst van de PTC Creo productsuite heeft PTC een revolutionair pad ingeslagen; alle PTC Creo programma’s naadloos samen laten werken, zonder dat er een conversieslag nodig is. Doordat alle programma’s hetzelfde model gebruiken gaat er geen informatie verloren en werk je altijd met de laatste versie van het model. Deze unieke associativiteit is de basis van de kracht van PTC Creo Illustrate. CAD engineering data kan direct gebruikt worden in PTC Creo Illustrate. De associativiteit zorgt ervoor dat de technische illustraties automatisch geüpdate worden wanneer er veranderingen in de CAD data optreden. Hierdoor kan al vroegtijdig begonnen worden met het maken van de illustraties en is het niet nodig om te wachten totdat de CAD data is vrijgegeven. Een ander voordeel is dat alle illustraties kunnen worden hergebruikt wanneer er meerdere configuraties zijn van hetzelfde product of als er een nieuw type uitkomt van hetzelfde product, want wijzigingen worden automatisch doorgevoerd op alle relevante illustraties. Indien nodig is het natuurlijk ook mogelijk om de associativiteit te verbreken.

  Eigen gebruiksvriendelijke omgeving
  PTC
  Creo Illustrate is een los programma dat speciaal is ingericht op het maken van 3D illustraties en animaties. Het programma is erg gebruiksvriendelijk en er is dus geen engineer nodig om ermee overweg te kunnen. Engineers hoeven ook niet bang te zijn dat hun CAD data gewijzigd wordt, aangezien modellen alleen visueel gemanipuleerd kunnen worden. Er zijn verschillende opties waarmee gemakkelijk de focus gelegd kan worden op dat specifieke deel dat van belang is; door gehele onderdelen weg te laten, onderdelen transparant te maken om de context weer te geven of door modellen te benadrukken met een opvallende kleur. Ook kunnen er op eenvoudige en krachtige wijze doorsneden gemaakt worden die ofwel het gehele model of slechts een deel daarvan doorsnijden. Het maken van een stap voor stap beschrijving is erg gemakkelijk en snel doordat de illustratie uit de vorige stap gekopieerd en vervolgens aangepast kan worden. De PTC Creo Illustrate omgeving is niet beperkt tot PTC Creo CAD files, maar alle gebruikelijke CAD files kunnen worden geassembleerd in dezelfde illustratie.

  Stuklijsten onafhankelijk van de CAD structuur, maar afhankelijk van de CAD data
  Tijdens het modelleren van een CAD model wordt door de engineer een logische structuur van parts en subassemblies gekozen. Op basis van deze structuur wordt vaak een stuklijst gegenereerd in de drawing omgeving. Echter is het vaak zo dat de structuur van de engineer niet overeenkomt met de structuur die gehanteerd wordt door service of inkoop. Met PTC Creo Illustrate kan de CAD engineering stuklijst gemakkelijk geherstructureerd worden naar de werkelijke service/inkoop stuklijsten. Deze stuklijsten kunnen worden gebruikt in technische illustraties met de bijbehorende posnummers. De stuklijsten worden geherstructureerd, maar alle metadata uit de associatieve CAD engineering files blijft gewoon beschikbaar en kunnen dus ook in PTC Creo Illustrate stuklijsten gebruikt worden.

  Animaties maken met PTC Creo Illustrate
  Figure 2 Creo Illustrate
  In sommige gevallen schieten technische illustraties tekort. Denk bijvoorbeeld aan een complexe serie van handelingen waarbij liever niets aan de verbeelding wordt overgelaten. Het maken van een animatie biedt in dit geval een uitkomst. In PTC Creo Illustrate animaties kunnen componenten worden bewogen, verkleurd, getoond of verborgen, notes worden geplaatst en het camerastandpunt worden aangepast. Dit toolpakket zorgt ervoor dat de nadruk gelegd kan worden op de onderdelen die van toepassing zijn en alle belangrijke informatie getoond wordt, zodat er niets aan eigen interpretatie wordt overgelaten.

  Bekijken van illustraties en animaties
  Binnen één PTC Creo Illustrate file kun je een combinatie van meerdere illustraties en animaties maken, zodat deze netjes gebundeld zijn aan de betreffende data set. De technische illustraties en animaties kunnen geëxporteerd worden naar alle gangbare formaten om eventueel verder verwerkt te worden. Sterker werkt het echter om de illustraties interactief te bekijken met PTC Creo View. In PTC Creo View zijn alle aangemaakte illustraties en animaties te bekijken, maar daarnaast kan de gebruiker ook het model nog vrij oriënteren en modellen selecteren. Zonder dat een manual doorgekeken hoeft te worden, kan nu visueel gezocht worden naar het gewenste onderdeel en hiervan de desbetreffende metadata opgevraagd worden. Bij het wisselen tussen illustraties in PTC Creo View worden transities gebruikt om duidelijkheid en context te verschaffen, zodat de gebruiker precies weet op welk deel van de assembly is ingezoomd.

  PTC Creo Illustrate is een zeer gemakkelijk en efficiënt pakket om technische illustraties en animaties te maken. Veel tijd wordt gewonnen doordat de engineering CAD data hergebruikt wordt en illustraties automatisch updaten met wijzigingen in het model. De mogelijkheid om illustraties en animaties te bekijken met PTC Creo View zorgt voor een zeer heldere interactieve communicatie waarbij alle benodigde informatie zeer eenvoudig te achterhalen is zonder dikke manuals door te lezen.

 • Mechaniek en elektriek komen samen in PTC Creo

  Mechaniek en elektriek komen samen in PTC Creo

  Gepubliceerd op 09-04-2013

  Helaas, voor de liefhebbers, is het lang geleden dat producten zuiver mechanisch waren. Tegenwoordig is het vaak een combinatie van mechanisch en elektrisch. Zelfs een fiets, werktuigbouwers zijn fietsenmakers wordt gezegd, is niet meer gewoon een mechanisch ding maar een e-bike met accu, motor en besturing. Van veel producten zijn de kosten van het mechanische deel inmiddels ook lager dan van de elektronica met de bijbehorende software. Zonder elektriek gaat niets meer. Toch zie je dit tijdens het ontwerp niet terug. Het zijn gescheiden werelden, mechanisch en elektrisch. De eerste maakt de constructie, de tweede mooie schema’s. Ergens moet dat samen komen.

  schematicscabling2_xl3D CAD is al jaren een bekend verschijnsel. Met PTC Creo Parametric ligt het mechanische gedeelte van het 3D ontwerp dan ook goed vast. Ook voor grote samenstellingen gaat dat prima. Eventueel kan alles bewegen zoals in werkelijkheid met PTC Creo Mechanism Design of PTC Creo Mechanism Dynamics. Qua sterkte is het ontwerp met PTC Creo Simulate goed doorgerekend. Elektrisch is het vaak een heel ander verhaal. Voor schema’s wordt van alles gebruikt, van een simpele handschets of creatief gebruik van Paint tot speciale software. De bedrading is meer een sluitstuk van het ontwerp en daar wordt vaak pas over nagedacht als het prototype al klaarstaat. En dan blijkt bijvoorbeeld dat een kabel toch enige dikte heeft en ook geen buigradius van nul.

  PTC Creo Schematics
  PTC maakt al jaren software om elektrische schema’s te maken en om bedrading in 3D modellen te ‘routen’. Het gaat om respectievelijk PTC Creo Schematics en de PTC Creo Cabling Extension. PTC Creo Schematic is een stand-alone applicatie voor het maken van 2D schema’s (niet te verwarren met Pro/DIAGRAM voor wie al langer met PTC software werkt). Dat kunnen elektrische schema’s zijn, maar ook schema’s voor leidingwerk. PTC Creo Schematics heeft een eenvoudige ribbon interface. Het is er helemaal op ingericht om snel en eenvoudig met symbolen en zogenaamde fibers, de verbindingsdraden, een schema op te kunnen bouwen. Zo’n schema is meer dan een ‘domme’ verzameling lijntjes. Zo weten de fibers waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan. Ook hangt er aan elke fiber een dataset die de exacte kabel beschrijft. Denk hierbij aan zaken als diameter, kleur, buigradius en leverancier. Hetzelfde geldt voor de symbolen van componenten. De dataset is dan natuurlijk wel anders, afgestemd op het component en zal dus andere gegevens bevatten. Al deze gegevens uit het schema kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld stuklijsten te maken of tabellen met aansluitinformatie. Kortom, het resultaat is niet te vergelijken met een schets of iets in Paint of AutoCAD.

  PTC Creo Cabling
  Voor elektrische schema’s bestaan drie subtypen: een block diagram, een circuit diagram en een wiring diagram. PTC Creo Cabling gebruikt het wiring diagram. Deze extensie maakt het mogelijk om de kabelboom in 3D in het model te maken. Er zijn twee benaderingen: non spec. driven, zonder een schema te gebruiken en spec. driven, aansluitinformatie uit een schema gebruiken. In het eerste geval bepaalt de constructeur de aansluitpunten, kiest een kabel, spool, en legt de draad van het ene gekozen aansluitpunt naar het andere gekozen aansluitpunt. Dit gaat eenvoudig en je kan direct aan de gang. Het resultaat is een keurig bepaalde kabelboom, die later ook in de praktijk op dezelfde plaats gelegd kan worden. Het zal passen, want er is immers rekening gehouden met kabeldiameter buigradii en, als het goed is, heeft de constructeur ook aan bevestigingspunten gedacht.

  De samenwerking
  Vaak is het toch verstandig om eerst uit te zoeken wat met wat verbonden moet worden. Werken volgens een bedradingschema dus. PTC Creo Cabling kan dschematicscabling3_xle aansluit- en de draadinformatie uit PTC Creo Schematics gebruiken. De connectoren met hun aansluitpunten worden dan automatisch gevonden in het 3D model. Ook de bedrading kan dan automatisch van aansluitpunt naar aansluitpunt worden gelegd. De in PTC Creo Schematics bepaalde draad zal hiervoor worden gebruikt. Zeker als eerst de hoofdkabelloop is gedefinieerd in het 3D model, een network, is het leggen van de bedrading op deze manier kinderspel. Op welke manier de kabel ook is gelegd, in beide gevallen kan de kabel worden afgewerkt met binders, tapes, een mantel, enzovoort. Als laatste stap kan er een spijkerplanktekening van worden gemaakt. Deze tekening kan weer worden gebruikt om de kabelboom te produceren. Op elke tekening van de kabelboom kunnen ook weer tabellen worden gezet met aansluitgegevens en natuurlijk een stuklijst. Wezenlijk verschil tussen PTC Creo Schematics en Cabling is dat in 3D ook de kabellengte bekend is en dus in tabellen kan worden opgenomen.

  Uiteindelijk draagt PTC Creo Cabling bij aan een betere 3D productdefinitie. Het voorkomt dat dingen later toch niet passen. Tijdens het ontwerp is immers al te zien of het past. Het prototype kan dus direct compleet met een doordachte bedrading worden afgerond. Dat scheelt kostbare tijd.

 • Creo 6.0 release

  Creo 6.0 release

  Gepubliceerd op 10-04-2019

  Of je nu een engineer bent die een ruime ervaring in het ontwerpen met Creo heeft, of volledig nieuw bent in parametrisch modelleren, Creo 6.0 kan je helpen om productiever te worden dan ooit tevoren. Elke versie van Creo bevat alle essentiële gereedschappen die productontwerpers verwachten in professionele 3D CAD-software. Nu met Creo 6.0 vind u ook baanbrekende mogelijkheden in Augmented Reality, realtime simulation en additive manufacturing, samen met tal van andere belangrijke productiviteitsverhogingen.

  Bekijk slechts enkele voordelen van Creo 6.0:

  Augmented Reality

  Augmented Reality verbindt voor gebruikers de digitale en fysieke wereld. In Creo 6.0 heeft PTC de Cloud gebaseerde AR-oplossing nog beter gemaakt. Met Creo AR Design Share, standaard in elke licentie van Creo 6.0, is samenwerking met belanghebbenden overal ter wereld nog nooit zo eenvoudig geweest. In Creo 6.0 introduceren we nieuwe mogelijkheden om Augmented Reality nog waardevoller te maken met het volgende:

  • Ondersteuning voor HoloLens.
  • De mogelijkheid om tot 10 modellen tegelijkertijd te publiceren.
  • Model- en permissiemanagement.
  • QR-code genereren.

  Headsets zoals deze Microsoft HoloLens bieden dragers de mogelijkheid om met digitale objecten te communiceren zonder de last van tablets of telefoons.

   

   

   

  Creo Simulation Live

  Creo Simulation Live, mogelijk gemaakt door ANSYS technologie, is een snelle, gebruiksvriendelijke simulatie oplossing die volledig is geïntegreerd in uw Creo omgeving. U kunt thermische, modale en structurele analyses uitvoeren op uw ontwerpen terwijl u modelleert. Niet meer heen en weer communicatie met analisten. Geen vereenvoudiging en meshing meer van modellen. “Telkens wanneer u een wijziging in uw model aanbrengt, ziet u onmiddellijk de gevolgen in de modelleeromgeving”, zegt Brian Thompson, SVP CAD-segment bij PTC. “Zo simpel is het.”

  Ontwerpen voor Additive Manufacturing

  Met Creo kunt u alles in één omgeving ontwerpen, optimaliseren, valideren en uitvoeren, waardoor de totale verwerkingstijd en fouten worden beperkt. Creo 6.0 introduceert nieuwe lattice structuren, overgangen, definitie van de bouwrichting en slicing voor 3D-afdrukken. Naast de nieuwe mogelijkheden kunt u algemene prestatieverbeteringen verwachten voor het ontwerpen van uw lattice structuur. Belangrijke verbeteringen zijn onder meer:

  • Ondersteuning voor nieuwe roostercellen inclusief door de gebruiker gedefinieerd
  • Bouw richtinganalyse en optimalisatie
  • Ondersteuning voor slicing en 3MF

  Gyroid-roostercellen, ondersteund in Creo 6.0, minimaliseren de behoefte aan ondersteuningsstructuren – materiaal besparen, afdrukken versnellen en stappen na de verwerking ervan verminderen.

  Productiviteitsverbeteringen

  U maakt producten en Creo 6.0 maakt uw werk eenvoudiger met belangrijke productiviteitsverbeteringen voor de snel veranderende wereld van productontwerp. In deze versie vindt u verbeteringen in de gebruikersinterface en het volgende:

  Model-based definition

  Creo 6.0 breidt uit op de MBD-hulpmiddelen van Creo door het bieden van zelfstandige opmerkingen, verbeterd parent/child gedrag voor annotaties, betere verspreiding van annotaties voor functies voor het delen van gegevens en extra productiviteitsverbeteringen die u helpen gemakkelijker uw annotaties te beheren.

  Intelligent Fastener Extension (IFX) 

  Met Creo IFX kunt u uw oude bevestigingsmiddelen migreren naar de bestaande bibliotheek om uw eigen aangepaste bibliotheek te maken. In Creo 6.0 heeft u nu ondersteuning voor meerdere gaten, de mogelijkheid om te controleren of de bevestigingsmiddelen al bestaan en gemakkelijke toegang tot commando’s in de mini toolbar.

  Terwijl u de referenties van uw bevestiging selecteert kunt u nu controleren of er al een bevestigingsmiddel bestaat in uw database.

   

   

   

   

   

   

  Cabling

  In Creo 6.0 is het aantal klikken voor het definiëren en plaatsen van kabelbinders en markeringen met 50% verminderd en zijn er nieuwe mogelijkheden die u meer controle geven om die functies efficiënter te plaatsen. U kunt bijvoorbeeld de plaatsing van kabelbinders en markeringen aan beide uiteinden van de kabel regelen, muisklikken opslaan met een nieuwe mapkey en zelfs Creo automatisch een naam laten kiezen voor de kabelbinder en markering. Wanneer het ontwerp vervolgens in Windchill wordt gecontroleerd, ziet u de kabelbinder en markeringen in de stuklijst.

  Nu kunt u cosmetische tie-wraps efficiënter maken en plaatsen, met meer controle over de plaatsing hiervan.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Verbeteringen binnen basis modelleer mogelijkheden gaan door

  Creo 6.0 blijft zorgen voor meer gebruiksgemak en productiviteit voor productontwikkelaars, waaronder snellere en meer intuïtieve directe toegang tot functie-opties via mini-toolbars, maatvoeringwerkbalken en gemoderniseerde feature-dashboards. Verbeteringen aan de modeltree en basis modelleer functies verbeteren het gebruiksgemak. U kunt ook regeneratieprestatie verbeteringen verwachten voor plaatstaalsneden en aanzienlijk verbeterde vlakke plaatmuurplaten die nu automatisch aangrenzende muren detecteren en hoekreliëfs en hoeknaden creëren. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:

  Wanneer u een helix ontwerpt, kunt u nu een blijvende spiraalvormige trajectcurve maken. Op die manier kunt u de curve gebruiken bij het modelleren van algemene stroomafwaartse acties, zoals voor visualisatie in 2D-weergaven van een tekening.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  De standaarddiepte die wordt gebruikt in het gereedschap Extrude wordt bijgewerkt, zodat u zoominteracties in verschillende contexten kunt vermijden.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bij het werken met functies bieden mini-toolbars snelle en directe in-context toegang tot de belangrijkste opties.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Ga aan de slag met Creo 6.0

  Wil je meer weten over Creo 6.0? Bezoek dan ons event op dinsdag 28 mei 2019. Ook voor dit jaar hebben we weer een leuke locatie weten te vinden, het Nationaal Militair Museum te Soest. Schrijf je nu in via onze website om zeker te zijn van een plaatsje.

 • Betrouwbare nauwkeurigheid met PTC Creo Simulate

  Betrouwbare nauwkeurigheid met PTC Creo Simulate

  Gepubliceerd op 20-05-2014

  PTC Creo Simulate onderscheidt zich van andere simulatie software doordat de (wiskundige) nauwkeurigheid automatisch wordt bereikt en het daar goede feedback over geeft. Er wordt gerekend met de zogenaamde ‘P-Methode,’ ofwel polynoom orde methode, die binnen één berekening meerdere convergentie slagen maakt tot de gestelde nauwkeurigheid bereikt wordt. Direct na de berekening geeft de software een lijst met het bereikte nauwkeurigheidspercentage per resultaat. Daarnaast biedt PTC Creo wel tien verschillende manieren om je mesh te verfijnen, wanneer dat nodig is, om nog een hogere nauwkeurigheid te bereiken.

  P-Methode
  creo_simulate2_xl
  In de wereld van simulatie zijn er twee methodes voor het convergeren naar een nauwkeurige oplossing. De meeste software gebruikt ofwel uitsluitend de meer klassieke ‘H-methode’ ofwel uitsluitend de ‘P-methode’. In de ‘H-methode’ worden 1e en eventueel 2e orde elementen gebruikt voor het maken van de mesh. Dit zijn dus elementen die alleen kunnen vervormen op een manier dat ze rechte zijdes houden (of zijdes met een constante radius). Om een gekromde vervormde toestand te berekenen is het nodig om je geometrie in vele elementen op te delen; hoe meer elementen hoe nauwkeuriger de vorm beschreven kan worden. Nauwkeurigheid kan geschat worden door meerdere berekeningen te doen met afnemende elementgrootte en dan het verschil in antwoord te vergelijken.

  De P-Methode houdt in dat de elementen in plaats van kleiner, ‘intelligenter’ worden gemaakt. Binnen één berekening wordt, lokaal, waar nodig, de orde van de elementen verhoogd tot maximaal de 9e orde. Een element kan dan zijdes hebben waarvan de vervorming wordt beschreven met een formule tot de 9e orde. Na elke iteratie wordt de convergentie van de resultaten gecontroleerd voor de geselecteerde convergentiecriteria. Pas als de gestelde nauwkeurigheid, of de maximale polynoom orde is bereikt, stopt de berekening.

  Duidelijke feedback
  In PTC Creo Simulate kun je kiezen op welke meetwaardes je wilt convergeren en tot welk percentage. Is Von Mises spanning voor jou belangrijk? Of wil je juist de reactiekrachten weten? Of de contactdruk? Wordt het ingestelde percentage nauwkeurigheid niet bereikt met polynoom orde 9, dan krijg je een melding. Door lokaal de mesh te verfijnen kun je vervolgens alsnog je gewenste nauwkeurigheid bereiken. Met de Multi-Pass-Adaptive analyse krijg je een lijst van de percentages per meetwaarde, zodat je kunt zien welk antwoord nauwkeurig is en welk antwoord minder nauwkeurig. Ook kun je grafieken opvragen die de convergentie van een specifieke meetwaarde laat zien.

  Mesh verfijning mogelijkheden
  Zijn zeer lage nauwkeurigheidpercentages vereist of heb je te maken met veel contacten of non-lineariteiten, dan kan het noodzakelijk zijn om de mesh lokaal te verfijnen. De P-plot geeft aan waar de maximale polynoom orde is gebruikt en waar dus de elementen verfijnd moeten worden. Hieronder wordt toegelicht welke 10 features daarvoor beschikbaar zijn.creo_simulate3_xl

  Met ‘Maximum Element Size’ kun je voor specifieke volumes, vlakken of lijnen aangeven wat daar de maximale grootte van de elementen mag zijn. Specifiek voor afrondingen is de mesh-control ‘Edge length by Curvature’. Daarmee definieer je voor alle of voor geselecteerde afrondingen wat daar de verhouding is tussen de radius van de afronding en de lengte van de elementzijde op de afronding. Zo krijgen gekromde gebieden automatisch meer elementen. Met ‘Minimum Edge Length’ is een snelle manier om kleine geometrische details niet in de mesh op te nemen, waardoor de mesh eenvoudiger wordt en de berekening sneller. Netter is het echter om die details vooraf uit je geometrie weg te laten.

  Isolate for Exclusion’ verkleint de regio die door een singulariteit onnauwkeurige resultaten geeft en voorkomt dat die regio de convergentie beoordeling vertroebeld. Met ‘Hard Point’ en ‘Hard Curve’ kun je de specifieke locatie definiëren van nodes (hoekpunten van elementen). De geselecteerde punten/lijnen zullen als element grens in de mesh terug te zien zijn. Wil je het aantal nodes op een rand bepalen en/of afdwingen dat die op een gelijkmatige afstand komen dan gebruik je ‘Edge Distribution‘. De laatste drie opties zijn beschikbaar voor mensen met een PTC Creo Advanced Simulate Extension en geven de mogelijkheid om een mesh van bricks en wedges te maken. Ze zorgen voor een meer regelmatige, efficiëntere mesh; nauwkeurig met minder elementen.

  creo_simulate4_xlPrismatic Elements’ en ‘Mapped Mesh’ pas je toe op gelijkvormige (delen van je) geometrie. Bij de eerste definieer je dat er slechts 1 element zit in de gedefinieerde diepte richting. Deze is handig als er in die diepte richting weinig gebeurt. Met ‘Mapped Mesh’ heb je de meeste controle; In deze mesh-control definieer je, voor het geselecteerde volume, het type element en exact het aantal elementen in de drie richtingen. ‘Thin Solid’ gebruik je op dunwandige geometrie die net te dik is om als Shell doorgerekend te worden. De rekenmethode, goede feedback en uitgebreide mesh mogelijkheden maakt dat je met Creo Simulate de wiskundige nauwkeurigheid heel goed kunt beheersen.  Toch blijft er een taak voor de engineer; alleen die kan zorgen dat ook de vertaling van werkelijkheid naar wiskundig model nauwkeurig is.

   

 • Design Exploration Extension

  Design Exploration Extension

  Gepubliceerd op 19-04-2016

  Concept design in de huidige markt

  Innovatie is erg belangrijk voor een bedrijf om producten te blijven leveren die aansluiten bij de vraag uit de markt. Technische ontwikkelingen gaan razendsnel en dit heeft gevolgen voor je concurrentiepositie. Je moet als bedrijf innoveren om de huidige positie op de markt te behouden. Als je niet in staat bent om meerwaarde te (blijven) bieden aan je klanten, loop je het risico dat je product of dienst niet meer actueel is en je klanten dus bij je weglopen. Maar innovatie kan je concurrentiepositie ook verbeteren doordat jouw bedrijf iets unieks kan bieden in tegenstelling tot de concurrentie. Een onderscheidend vermogen waardoor de concurrentie niet plaats vindt op het gebied van prijs, maar op unieke eigenschappen van het product. Hierdoor kan de investering voor de innovatie terugverdiend worden en je bedrijf doen groeien. Groeien in zowel omvang als in kennis niveau van je medewerkers.

  Het nadeel van innovatie is echter dat je geld moet investeren in ontwikkelingen, waarvan de uitkomst meestal onzeker is. Daarnaast kost ontwikkelen tijd, waardoor het product pas later op de markt verschijnt. Ideaal gezien wil je dus goedkoop en snel innoveren met behoudt van de opgedane kennis tijdens het ontwikkelen. Het gebruik van CAD om concepten uit te werken is al aardig ingeburgerd en bespaart de nodige ontwikkel iteraties, prototypes en test opstellingen. Met de Design Exploration Extension introduceert PTC een slimme toevoeging op PTC Creo Parametric dat ondersteunt in een snel en efficiënt ontwikkeltraject.

  Wat is de Design Exploration Extension?

  De Design Exploration Extension kun je het beste omschrijven als een slimme datamanagement oplossing specifiek voor de concept ontwikkelingsfase. Het biedt een veilige omgeving waarin concept creatie, evaluatie en documentatie efficiënt en gemakkelijk gedaan kan worden. De Design Exploration Extension is een toevoeging op PTC Creo Parametric 3.0 en hoger.

  Misvattingen

  De Design Exploration Extension biedt geen tools om sneller of flexibeler geometrie te creeëren, daar biedt PTC al oplossingen voor zoals: PTC Creo Sketch, Layout, Direct en Flexible Modeling. De Design Exploration Extension is ook geen alternatief voor PTC Windchill.Het ontwikkeltraject is natuurlijk een onderdeel uit de life cycle van een product dat gemanaged wordt door PTC Windchill. Het is mogelijk om een complete Design Exploration sessie met diverse uitgewerkte concepten als 1 bestand op te slaan in PTC Windchill.

  Waarom Design Exploration Extension?

  De Design Exploration Extension zorgt ervoor dat je zorgeloos concepten kunt ontwikkelen, zonder daarbij rekening te hoeven houden met datamanagement gerelateerde zaken. Hieronder wordt per fase aangegeven wat de voordelen zijn van de Design Exploration Extension.

  Creatie

  Wanneer je zonder de Design Exploration Extension concepten uitwerkt dien je na te denken over naamgeving van de concepten en waar je deze opslaat. Afhankelijk van hoe bewust je dit doet (en überhaupt kunt voorspellen wat een goede naamgeving en structuur is), is het terugvinden van een concept lastiger of gemakkelijker. Krijgen alle onderdelen van een concept assembly een nieuwe naam? Dan heb je al snel een wildgroei van bestanden. Behouden onderdelen dezelfde naam? Dan dien je erg bewust met je modellen in sessie om te gaan, want voor je het weet worden er bestanden door elkaar gehaald.

  Met de Design Exploration Extension kan de engineer zich volledig focussen op datgene dat het belangrijkst is: het creëren van concepten. Over naamgeving hoeft de engineer zich niet druk te maken. De engineer werkt in PTC Creo Parametric zoals hij gewend is en wanneer het gewenste resultaat is bereikt slaat hij het concept op in een checkpoint. Vervolgens kan een volgend concept uitgewerkt worden dat ook weer in een checkpoint wordt opgeslagen. Nieuwe concepten kunnen gestart worden vanuit een ander checkpoint of vanaf nul. In alle checkpoints zijn de oorspronkelijke namen van de modellen zichtbaar voor de gebruiker (tenzij bewust hernoemd) en de Design Exploration Extension houdt op de achtergrond bij welk model bij welk concept hoort. Ook weet de Design Exploration Extension precies welke onderdelen gewijzigd zijn en welke niet, zodat alleen unieke modellen opgeslagen worden per concept. Er vindt dus geen wildgroei van bestanden plaats. Wisselen tussen concepten is letterlijk één druk op de knop, waarbij de juiste modellen uit- en in sessie gehaald worden. Kortom een stuk efficiëntere en gemakkelijkere manier van werken met minder kans op fouten.

  Evaluatie

  Wanneer de engineer verschillende concepten heeft uitgewerkt vindt er over het algemeen een evaluatie plaats. In de huidige situatie zal men de betreffende concepten moeten gaan zoeken en dat kost natuurlijk tijd. Afhankelijk van de logica in naamgeving en bestandslocatie is dit gemakkelijker of lastiger. Vaak kunnen concepten niet naast elkaar geopend worden, omdat onderdelen met dezelfde naam mogelijk verschillend zijn. Bij het wisselen tussen concepten moet je dus ook bewust omgaan met de modellen in sessie. Snel wisselen tussen concepten is er dus niet bij. Natuurlijk kun je ook screenshots gebruiken voor de evaluatie, maar dan heb je een stuk minder rijk praat-plaatje dan wanneer je het interactieve 3D model hebt.

  Zoals hierboven beschreven onder het kopje ‘creatie’ is het wisselen tussen concepten in de Design Exploration Extension een kwestie van één druk op de knop. Hierdoor kun je concepten gemakkelijk en snel evalueren zonder dat je bang hoeft te zijn om per ongeluk bestanden te wijzigen. Daarnaast kun je een overzicht van alle concepten visualiseren als boomstructuur of als tijdlijn. Dit maakt de Design Exploration Extension dus ook uitermate geschikt voor het evalueren van concepten. Het gekozen concept wordt ook middels één druk op de knop de nieuwe iteratie van bestaande modellen. Design Exploration Extension weet precies welke onderdelen gewijzigd zijn en zal dus alleen die onderdelen een iteratie ophogen. Aangezien onderdelen niet hernoemd hoeven te worden heb je ook hier geen omkijken naar.

  Documentatie

  Op het gebied van documentatie valt wellicht nog het meeste te winnen. Veelal is de gedachte en besluitvorming achter een bepaald concept nergens geformuleerd en bestaat alleen in het geheugen van de engineer. Mocht er wel ergens argumentatie opgeslagen worden, dan is het waarschijnlijk niet gekoppeld aan het betreffende 3D model en staat het vaak lokaal op de computer van de bedenker.. Hierdoor zullen collega’s mogelijk het wiel opnieuw uitvinden.

  De Design Exploration Extension ondersteund het vastleggen van kennis op een laagdrempelige en deels geautomatiseerde manier. Op eenvoudige wijze geeft men argumentatie per concept en eventueel in combinatie met een aantal zoektermen. Dit kan de engineer al ingeven tijdens de creatie fase, maar zou dit ook achteraf kunnen aanvullen naar aanleiding van de evaluatie. Concepten zijn op deze manier gemakkelijk terug te vinden, is het duidelijk wat de engineer heeft getracht te bereiken met het concept en is de besluitvorming vastgelegd. Alle historische ontwerpkeuzes zijn zo beschikbaar waardoor je weet waarom een bepaalde keuze ooit gemaakt is. Daarnaast kun je inventariseren of een bepaald concept al eens geprobeerd is en achteraf een alternatief concept weer kunt oppakken indien de initiële keuze toch niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd.

  Kortom met de Design Exploration Extension ben je minder tijd kwijt om concepten uit te werken en worden de concepten beter gedocumenteerd. Een onmisbare tool voor ieder bedrijf dat zijn concurrentie graag voorblijft in de huidige veranderlijke markt.